Проходження суден, в тому числі яхт, через Босфор

Проходження суден, в тому числі яхт, через Босфор

Важливість значення проток Чорного моря

Протоки Чорного моря слугують простим і зручним шляхом сполучення між країнами. Босфор і Дарданелли – не тільки популярні, але й одночасно найбільш завантажені. Прокладаючи свій маршрут через них, пасажирські і вантажні судна можуть отримувати вільний вихід в Середземне море, Індійський або Атлантичний океан.

Ці канали є стратегічно важливими як для світової, так і для української економіки і логістики. Босфор сьогодні визнаний однією з найжвавіших водних артерій. Для порівняння: в минулому 2020 році через нього пройшло транзитом 38 тис судів!

Умови проходження через Босфор

Існують певні умови проходження через Босфорську протоку. Це стосується не тільки вантажних багатотонників, але також і яхт. Ось основні моменти:

1) Босфор вважається складним в навігації. Його глибина становить всього 36 м при ширині в 700 м. Однак протока відрізняється звивистістю, що змушує лоцманів постійно маневрувати та міняти курс.

2) Крім точного розрахунку траєкторії руху судна, необхідно постійно звірятися з картою течій (вони бувають досить сильними), а також з донним рельєфом. Тут чимало підводних скель, що є небезпекою для новачків.

3) Ситуацію ускладнюють сезонні коливання погоди. Восени і взимку тут складаються не найкращі умови, а видимість знижується до мінімуму.

4) По берегах Босфорської протоки розташовуються житлові будинки. Тому суднам, які прямують через неї, доводиться дбати і про безпеку місцевих жителів.

У 1936 році була підписана міжнародна Конвенція, в якій детально розписані правила проходження в різних протоках, в тому числі і умови проходження через Босфор. Вона діє і на сьогоднішній день. Комерційні судна різних держав в мирний час пропускаються у вільному порядку, незалежно від часу доби і типу вантажів. Обов’язковим для них є санітарний огляд, який проводиться цілодобово в максимально стислі терміни. Наявність лоцмана на борту такого судна необов’язкова. Капітан може вести судно сам, якщо вважає, що володіє для цього достатніми знаннями і навичками. Або викликати лоцмана на підході до протоки, і скористатися його послугами.

Тільки в денний час по протоці дозволено проходити судам з довжиною корпусу понад 250 м і більш ніж 15-метрової осадкою. Це зроблено з метою підвищення безпеки. Якщо довжина судна становить до 300 м, необхідно заздалегідь надіслати повідомлення в порти Чанаккале і Стамбула.

Рекомендації для проходження Босфору на яхті

На думку досвідчених моряків, ідеальний час для проходження Босфору на яхті – рано-вранці. У цей період завантаженість протоки найнижча. Днем курсує багато пасажирських суден, а ввечері – маневреність знижується за рахунок численних річкових трамваїв, а видимість може падати через туман. Рекомендована швидкість руху становить близько 7 вузлів / год.

Що ж стосується основ безпеки, однією з яких є наявність страхового поліса, то тут дані доволі сумні – від 40 до 50% яхтсменів не мають страховки. Однією з причин є її висока вартість, а також незнання деяких деталей. Звичайно в разі використання яхти в комерційних цілях, вартість її страхування буде вище.

Але ми в свою чергу готові запропонувати страхування яхт з індивідуальним розрахунком вартості в залежності від потреб клієнта. Співпрацюємо з надійними страховими і перестрахувальними компаніями, які багато років працюють на ринку і дорожать своєю відмінною репутацією.

Крім того, у нас ви можете не тільки оформити страхування яхт по КАСКО і страхування відповідальності (так зване P & I страхування), але і додати додаткові опції, наприклад, страхове покриття при транспортуванні або зберіганні судна на березі, під час гонки або чартеру, та інше .

А також не забувайте про особисте страхування від нещасних випадків екіпажу і гостей вашого судна.

Дотримуйтесь безпеки, вдалого плавання і попутного вітру!

Корисні посилання

Підписатися на новини

Підпишіться на наші останні новини та статті. Ми не надсилатимемо вам спаму.

Copyright © 2024. Всі права захищені.